1867 – 1899

The Pioneers of Football– 

„Куинс Парк“ е футболен клуб, основан през 1867 г. в Глазгоу, Шотландия. Това е най-старият организиран клуб по футбол в страната. От своето създаване досега той се придържа към аматьорския принцип, което го прави единственият в света аматьорски клуб, състезаващ се в професионална футболна лига. Мото на клуба е латинският израз „Ludere causa ludendi“, което означава „Да играеш заради играта“.

Първоначално клубът е формиран от група атлети, трениращи различни видове спорт – хвърляне на чук, овчарски скок, хвърляне на прът – на поляните в Парка на Кралицата, в южната част на Глазгоу. Те виждат играта на футбол от занимаващите се в съседство до тях момчета, свързани с местната YMCA организация, и решават да допълнят тренировките си с футбол, като играят помежду си, а също организират и приятелски мач с техните по-млади съседи. Постепенно заниманията им стават редовни и те събират пари, за да закупят първата си топка. Така групата решава да основе футболен клуб „за взаимно развлечение и забавление“.

Учредителната среща става на 9 юли 1867 г. в Еглинтън Теръс на Виктория Роуд, Глазгоу. На нея са избрани членовете на Ръководството и Комитета на клуба, избира се и неговото име. Текстът на запазения първи протокол гласи:

„Глазгоу, 9-ти юли 1867г.
Тази вечер, в осем и половина, група джентълмени се събраха на Еглинтън Теръс No.3 с цел да формират „футболен клуб“. След като г-н Блек беше избран за председател на събранието, последва дълго дебатиране и накрая следните мерки бяха гласувани и приети, а именно:–
Първо. Клубът следва да се нарича „Футболен клуб Куинс Парк.“
Второ. Следва да има четирима членове на ръководството, а именно: – президент, капитан, секретар, ковчежник.
Трето. Следва да има тринадесет члена на комитета, включително членовете на ръководството, седем от които да образуват кворум.
Тогава следните господа бяха избрани за членове на ръководството и членове на комитета, а именно:-
1. г-н  Ричи (президент).
2.   “    Блек (капитан).
3.   “    Клингър (секретар).
4.   “    Смит-Ст. (ковчежник).
5.   “    Грант, член на комитета.
6.   “    Гарднър-Ст.,       “
7.   “    Р. Дейвидсън,    “
8.   “    Смит-Мл.,           “
9.   “    Едмистън,           “
10.  “   П. Дейвидсън,  “
11.   “   Гладстоун,         “
12.  “   Рийд,                    “
13.  “   Скинър,               “
Тогава секретарят съобщи, че комитетът ще се събере на 15-ти този месец за по-нататъшни решения и за да определи кодекс от правила за ръководство на клуба. След като задачите за вечерта бяха приключени, членовете се оттеглиха, като отдадоха сърдечни благодарности на г-н Блек за неговото умело ръководство на заседанието.
У. М. Клингър, секретар
Люис С. Блек, председател.“ [Вж.: Robinson, R. (1920) History of the Queen’s Park Football Club 1867 – 1917.]

Изборът на наименование на новия клуб предизвиква дълги дебати сред участниците. От една страна се предлагат имена като „Северняците“, от друга „Келтите“, от трета „Моришър“, под влияние на произхода на повечето от участниците от северните части на страната – Абърдийн, Банфшър, Хайлендс. Накрая, по предложение на г-н Грант, се предлага името „Куинс Парк“ според мястото, на което се събира клубът. Макар с възражението, че думата „парк“ не е подходяща за име на клуб, това предложение бива прието след няколко гласувания с мнозинство от един глас. От тринадесетте, взели участие в тази първа среща, членове на клуба на първата годишна среща, през април 1868, остават девет, но това не пречи клубът да продължи развитието си.

qpfcprotoУчредителен протокол от 1867 г.

Поради трудността да се намери съперник по това време първата среща на новосфомирания клуб се играе няколко месеца по-късно, на 1 август 1868 г., срещу местния футболен отбор „Тисъл“ и е спечелена с 2:0. До средата на 70-те години „Куинс Парк“ играят при свои собствени правила, когато приемат кодекса с правила на Английската футболна асоциация. Te имат огромен принос и за развитието на самата игра. „Куинс“ променят стила на игра на футбол, който дотогава се състои най-вече в дриблиране с топката от един играч, изритване напред и тичане („kick and rush“). В тази среда революционно се явява организирането на играта от футболистите на „Куинс Парк“ чрез подавания и взаимно подсигуряване на целия отбор. Топката се разиграва чрез къси пасове между всички играчи. Схемата на подредба на отделните състезатели бива променена от използваната дотогава 1-2-1-7 в 1-2-2-6. Добавянето на още един човек в средата на терена позволява на отбора по-пълно покриване на фланговете, както и разиграването на топката в квадрати. Също така нововъведения на „Куинс Парк“ са напречните греди на вратите, свободните удари, почивката на полувремето.

През годините „Куинс Парк“ допринася много и за популяризирането на футбола, чрез своите турнета из Англия, Шотландия, Ирландия, например, след един техен демонстративен мач в Белфаст през 1878 г. срещу „Каледониънс“, спечелен с 3-2, бива основан ирландският футболен клуб „Клифтънвил“. Тази тяхна „просветителска“ дейност ще продължи и нататък, като клубът подпомага както основането на различни турнири в Шотландия, така и формирането на нови футболни клубове.

Също така добре известен е фактът, че през 1872г. “Куинс Парк” организира първия в света мач между национални отбори. Срещата е между Шотландия и Англия, като шотландският отбор е съставен изцяло от играчи на “Куинс Парк”. Срещата се състои на 30 ноември на „West of Scotland Cricket Ground“ (стадион, който съществува и в момента и се използва за игра на крикет) в Партик, Глазгоу. На мача присъстват немалкото за онова време 3,000 зрители, пред които двата отбора завършват наравно 0-0. Шотландия е в състав:

Робърт Гарднър (к; „Куинс Парк“/“Гранвил“), Джоузеф Тейлър („Куинс Парк“), Уилиям Кър („Куинс Парк“/“Гранвил“), Джеймс Томпсън („Куинс Парк“/“Гранвил“), Джеймс Смит („Куинс Парк“/“Саут Норууд“), Уилиям Маккинън („Куинс Парк“), Джеймс Уиър („Куинс Парк“), Робърт Леки („Куинс Парк“), Дейвид Уодърспун („Куинс Парк“), Робърт Смит („Куинс Парк“/“Саут Норууд“), Алекзандър Ринд („Куинс Парк“).

sco-eng1872Шотландия – Англия. Моменти от първия в света международен мач, 1872.

Тъй като в началото няма организирани състезания в Шотландия „Куинс Парк“ често пътуват на юг, за да играят в турнирите организирани в Англия. Така клубът записва 12 участия за Купата на Англия като става вицешампион през 1884 и 1885 г. Първата им среща е през сезон 1871-72 г. Тогава, в полуфинала, „Куинс Парк“ среща „Уондърърс“ (Лондон) и завършва 0-0. Насрочено е преиграване на мача, на което отборът от Глазгоу не успява да пристигне поради финансови причини, тъй като състезателите сами, или с помощта на  приятели, финансират всичките си разходи за пътувания и други дейности.

В следващите няколко сезона „Куинс Парк“ е включван редовно в жребия за турнира, но реално пропуска мачовете си. При двете си пълни участия обаче достига и двата пъти до финала. През сезон 1883-84 г. отстранява последователно отборите на „Крю Алекзандра“ с 10-0, ФК „Манчестър“ (сега ръгби-клуб) с 15-0, „Осуестри Таун“ (дн. „ТНС“ Уелс) с 7-1, „Астън Вила“ 6-1, „Олд Уестминстър“ 1-0, „Блекбърн Олимпик“ 4-0, а на финала губи с 1-2 от „Блекбърн Роувърс“. Голът за „Куинс Парк“ е отбелязан от Робърт Кристи.

На следващата година в турнира са отстранени съответно „Стоук Сити“ след неявяване, „Крю Алекзандра“ 2-1, „Лийк“ 3-2, „Олд Уайкамистс“ 7-0, „Нотс Каунти“ 2-2/2-1, „Нотингам Форест“ 1-1/3-0, но на финала не достига малко за спечелването на купата. „Блекбърн Роувърс“ побеждават отново, този път с 2-0. Следват още два сезона, в които „Куинс Парк“ се включва в състезанието, но играе само два мача – победа над „Партик Тисъл“ с 5-1, през 1886 г. (с последвало неявяване във втори кръг), и загуба от силния тим на „Престън Норд Енд“ с 0-3, през 1887 г. Това е и последното участие на „Куинс Парк“ в турнира за Купата на английската футболна асоциация, но не и последното в турнири в Англия. Четиринадесет години по-късно, през 1899 г., „Куинс Парк“ играе финал в турнира за купата „Чарити Шийлд“, в който по онова време играят двата най-добри професионални и аматьорски клуба на Острова. Мачът е срещу „Астън Вила“ и завършва 0-0, като двата клуба си поделят владеенето на купата за по шест месеца.

През 1873г. „Куинс Парк“ стават съоснователи на Шотландската футболна асоциация и стартират първия турнир за купата на Шотландия. Техният първи мач в този турнир е проведен на 25.10.1873 г. срещу „Дъмбрек“ като „Куинс Парк“ печели убедително с 7:0. С тази среща е открит официално и техният стадион „Хемпдън“ (първият), а отборът играе за първи път с прочутите фланели на тесни черно-бели райета, които стават отличителна черта на клуба и водят, наред с комбинативната им игра, до появата на тяхното прозвище – „паяците“. През този сезон те печелят турнира като на финала през март 1874г. побеждават „Клайдсдейл“ с 2:0. При всичките си срещи в този турнир от неговото начало на 25.10.1873 до 27.03.1875, за една година и половина, те не допускат нито един гол като постигат голова разлика 20:0. Първата загуба в турнира за купата на Шотландия регистрират чак на 30.12.1876 г., в петия кръг, от състава на „Вейл ъф Левън“ с 1:2. Така те остават непобедени в Шотландия повече от 3 години!

qpfc1873Съставът на „Куинс Парк“ за 1873 г.

„Куинс Парк“ доминира тотално в турнирите в Шотландия през този период като от 1873 до 1893 печелят 10 пъти купата на Шотландия, което остава трето постижение в историята на този турнир и досега, след „Селтик“ (35 пъти) и „Рейнджърс“ (33 пъти).

От средата на 80-те години на 19 век „Куинс Парк“ редовно привличат публика от над 10 000 зр. на техния стадион, който е едно от най-модерните съоръжения за времето си по отношение на условията, които предлага за зрителите. Когато през 1890г. се формира Шотландската футболна лига „Куинс Парк“ са поканени, но отказват да се включат. Комитетът, който управлява клуба решава да се придържа към аматьорския принцип, залегнал в основата на създаването на клуба – „Да играеш заради играта“ (т.е. не за заплащане), като с основание предполагат, че Лигата ще доведе до професионализиране на футбола, нещо което обаче те не са склонни да приемат. Професионализмът в Шотландия е въведен само три години по-късно – през 1893г. В такава ситуация „Куинс Парк“ все по-трудно успяват да намират възможност за насрочване на срещи, тъй като календарът на Лигата взима преимущество. В крайна сметка клубът решава да се включи в Лигата през 1900 година.

1900 – 1999 (продължение) »

––––––––––––––

Използвани източници:

1. Robinson, R. (1920) History of the Queen’s Park Football Club 1867 – 1917.

2. Официална страница на „Куинс Парк“ – www.queensparkfc.co.uk

3. Официална страница на „Клифтънвил“ – http://www.cliftonvillefc.net/history_chapter1

4. The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation – http://www.rsssf.com/tabless/scot-intres1880.html

5. Historical Football Kits – www.historicalkits.co.uk

6. Scottish Football Archive – www.scottishfootballarchive.co.uk

7. Wikipedia contributors. „Queen’s Park F.C.“, Wikipedia, The Free Encyclopedia. Wikipedia, The Free Encyclopedia, 2011.