Андрю Робъртсън

andrewrobertsonАндрю Робъртсън (11 март 1994 г.) е шотландски футболист, който играе като ляв защитник. Той е юноша на „Куинс Парк“ и влиза в първия отбор през сезон 2012/2013.

Робъртсън е роден в Глазгоу и започва кариерата си в „Гифнък“ преди да се присъедини към „Куинс Парк“. След като впечатлява с играта си в юношеския отбор на „паяците“ Робъртсън е повикан от мениджъра Гарднър Спиърс в първия тим на клуба през сезон 2012/13. Той прави дебюта си с „черно-бялата“ фланелка в победата с 3-2 над „Еъдри Юнайтед“ за Купата на Шотландия. През същия сезон записва 40 мача с „Куинс Парк“ и дава своя принос за третото място и достигането на плейофите в Трета дивизия. Вкарва първия си гол за клуба на 13 ноември 2012 г. при загубата с 1-2 от „Ийст Стърлинг“.

С представянето си за „Куинс Парк“ Робертсън привлича вниманието на елитния „Дънди Юнайтед“ и след края на сезона е привлечен в клуба, заедно със съотборника си Ейдън Конъли. Той бързо получава титулярното място от мениджъра Джаки Макнамара. През септември 2013 е избран за Млад играч на месеца от ШПФЛ. Получава повиквателна за младежкия отбор на Шотландия до 21 г. и дебютира в мача със Словакия. През ноември получава наградата за Играч на месеца във Висшата лига. В началото на 2014 година е повикан в мъжкия национален отбор на Шотландия от националния селекционер Гордън Стракън. През януарския трансферен прозорец името му е свързано с интереси на клубове от Английската висша лига, сред които „Евертън“ и „Манчестър Сити“.

При всичките си медийни изяви Робъртсън отбелязва ролята и заслугата на неговия основен клуб – „Куинс Парк“ за изграждането му като футболист. Макар и с ангажименти във Висшата лига, той често посещава мачовете на „Куинс Парк“, както и официалните събития, организирани от клуба.

Данни

Име: Андрю „Анди“ Робъртсън

Дата на раждане: 11.03.1994

Място на раждане: Глазгоу, Шотландия

Позиция: Ляв защитник

Клубове: „Дънди Юнайтед“, „Куинс Парк“, „Гифнък“

Източник: Уикипедия