Андрю Уотсън

Андрю Уотсън (18 май 1857 – 16 януари 1902) се смята за първият в света чернокож футболист, който играе на международно ниво. Той играе за Шотландския национален отбор три пъти в периода 1881 – 1882 година, като е капитан в една от срещите. Макар обикновено да се смята, че Артър Уортън е първият британски чернокож играч, Уотсън го изпреварва почти с едно десетилетие, но Уортън пръв става професионален играч.
Уотсън е син на заможния шотландски плантатор Питър Милър Уотсън и местната гвианска жена Анна Роуз. Той завършва „Кингс Колидж Скуул“ в Уимбълдън, Лондон, където се е занимавал и с футбол. По-късно учи естествена философия, математика и инженерство в Университета на Глазгоу когато е само 19 годишен. Той играе като краен защитник.
Първоначално играе за „Максуел“, през 1876 година подписва с „Паркгроув“, където е и мач-секретар. На 14 април 1880 година е избран в отбора на Глазгоу в мача срещу Шефилд на „Брамъл Лейн“, завършил 1-0 за гостите. След като оженва в Глазгоу той скоро се присъединява към „Куинс Парк“, а по-късно става и клубен секретар. Участва в спечелването на няколко титли от турнира за Купата на Шотландия. В годишника на Шотландската футболна асоциация от 1880-81 година пише за Уотсън: „Уотсън, Андрю: един от най-добрите бекове, с които разполагаме; след присъединяването си към „Куинс Парк“ върви напред като играч, с големи крачки; има великолепна скорост и отлично отнема топката; силен и сигурен изстрел; достоен за място във всеки представителен тим.“
През 1882 играе за „Суифтс“, а на следващата година за „Коринтианс“. След 1887 година имигрира в Австралия. Умира в Сидни през 1902 година, където е и погребан.

Данни

Име: Андрю Уотсън

Дата на раждане: 18.05.1857 г.

Починал: 16.01.1902 г. (Сидни, Австралия)

Място на раждане: Демерара, Британска Гвиана

Позиция: Защитник

Клубове: „Максуел“, „Паркгроув“, “Куинс Парк”, „Суифтс“, „Коринтианс“ (Лондон)

Национален отбор: Шотландия – 3 мача/0 гола

Източник: Уикипедия