Брайън Макфий

b-mcpheeБрайън Макфий (23 октомври 1970) е шотландски футболист, роден в Глазгоу, Шотландия. Играе като централен нападател, има дълга кариера в Шотландската футболна лига, където се е състезавал за редица клубове.

Макфий започва кариерата си в „Рутърглен Аматьорс“, а през 1993 година преминава в състава на „Куинс Парк“. За „паяците“ има участия в 3 сезона (1993-1996). Изиграва общо 93 мача за клуба и отбелязва 22 гола. Дебютът му е като резерва на 21 август 1993 година в мач от Втора дивизия срещу „Албиън Роувърс“, загубен с 0-2. Месец по-късно като титуляр за „Куинс“ вкарва 2 гола за победата с 4-2 над „Ийст Файф“. В края на годината срещу същия съперник вкарва 4 гола за зрелищното реми 5-5 в Медил. Често е използван като „супер-смяна“.

В своя престой на „Хемпдън“ Макфий се превръща в любимец на феновете, като по-късно е избран в проучване на BBC за култов герой на клуба пред Мик Хендри и Питър Макнамий. Напуска през 1996, за да подпише професионален договор с „Еърдриониънс“, където остава 2 сезона преди да премине в „Ливингстън“. Играл е още за „Хамилтън Академикъл“, „Дъмбартън“ и няколко клуба в Младшата футболна асоциация. За последно там играе за „Уишоу Джуниърс“ през 2013 г. на 43 г. възраст.

Данни

Име: Брайън Макфий

Дата на раждане: 23.10.1970 г.

Място на раждане: Глазгоу, Шотландия

Позиция: Нападател

Клубове: “Куинс Парк”, „Еърдриониънс“, „Ливингстън“, „Хамилтън Академикъл“, „Дъмбартън“, „Странрар“, „Батгейт Тисъл“, „Камбъсланг Рейнджърс“, „Уишоу“

Източник: Уикипедия