Джон Камерън

John_CameronДжон Камерън (13 април 1972 – 20 април 1935) е бивш шотландски футболист и мениджър. Роден е в Еър, Шотландия. Започва футболната си кариера в несъществуващия днес местен клуб „Еър Паркхаус“, а преди това е играл като ученик за „Еър Грамар Скуул“.

От „Паркхаус“ Камерън преминава в „Куинс Парк“ през 1895 г., на 23-годишна възраст. За „райетата“ той играе един сезон – 1895/96. По това време клубът все още отказва да се включи в Шотландската футболна лига и играе мачове в турнирите за Купата на Глазгоу, Купата на Шотландия, Лигата на Глазгоу и Чарити къп. Камерън записва 9 участия в турнирите и отбелязва 1 гол при победа на „Куинс Парк“ над „Клайд с 5-3. С негови участия като изявен нападател в този период „паяците“ записват победи и над другите местни съперници срещу „Рейнджърс“ с 3-2, „Селтик с 4-2 и „Търд Ланарк“ с 4-1 и 3-2.

След този сезон в Глазгоу Джон Камерън заминава за Англия, където играе професионално 2 години за „Евъртън“ и 9 за „Тотнъм“. Бил е един от най-високоплатените по това време футболисти на Острова. През 1898 създава Съюз на футболистите, който по-късно става Асоциация на професионалните футболисти, защитаващ правата на играчите във футбола.

През 1899 година става играещ-треньор на „Тотнъм“. Две години по-късно, през 1901-ва Камерън постига исторически успех, печелейки Купата на Англия с „шпорите“. На финала „Тотнъм“ побеждава „Съндърланд“ след преиграване 2-2/3-1 и става първият спечелил трофея клуб, играещ в долните дивизии. Решителния мач от преиграването Джон Камерън вкарва 1-вия гол в мача. Напуска лондончани през 1907 г.

По време на Първата световна война ръководи германския „Дрезденер СК“. По време на войната за кратко е бил изпратен в цивилен лагер. Завръщайки се по-късно в Шотландия за един сезон 1918/19 е мениджър на „Еър Юнайтед“. В кариерата си има и 1 среща за националния отбор на Шотландия. Умира на 63-годишна възраст в Глазгоу.

Данни

Име: Джон Камерън

Дата на раждане: 13.04.1872 г.

Починал: 20.04.1935 г.

Място на раждане: Еър, Шотландия

Позиция: Нападател

Клубове: „Еър Паркхаус“, “Куинс Парк”, „Евъртън“, „Тотнъм Хотспър“

Мениджърска кариера: „Тотнъм Хотспър“, „Дрезденер СК“, „Еър Юнайтед“

Национален отбор: Шотландия – 1 мач

Източник: Уикипедия