Робърт Браун

Робърт Браун (19 март 1923) е бивш шотландски футболист и мениджър, роден в Дънипейс, Стърлингшър, Шотландия. Той прави своя дебют като вратар за отбора на „Куинс Парк“ през 1939 година. В следващите два сезона се установява като титулярен вратар, но участията му са прекратени поради Втората световна война, където той служи като физически инструктор.

Браун играе в няколко международни мача през войната, а в последния си сезон на „Хемпдън“ през 1945-46, той дели вратарския пост на „Куинс Парк“ с друг бъдещ национален вратар – Рони Симпсън. Добрата му форма намира признание в първата му среща с националния екип през януари 1946 година в приятелски мач срещу Белгия. Той остава досега последният футболист-аматьор, който получава повиквателна за националния отбор на Шотландия, докато е играч на „Куинс Парк“.

В края на сезон 1945-46, Браун напуска „Куинс Парк“ и се присъединява към „Рейнджърс“, където играе в продължение на 10 години. През 1956 се мести във „Фолкърк“. Има 8 мача за отбора на „Шотландската лига“ в периода 1949-1952. Играе 2 години за „Фолкърк“, след което се оттегля от игрова дейност.

След прекратяването на футболната си кариера Браун става мениджър на „Сейнт Джонстън“. От 1967 година е национален треньор на Шотландия. Първият му международен мач като треньор е историческата победа на Шотландия над световния шампион Англия с 3-2 на „Уембли“. В този мач Браун дава вратарски дебют на неговия минал заместник в „Куинс Парк“ – Рони Симпсън. Браун остава мениджър на националния отбор до 1971 година, но често избора му на играчи е ограничаван от различни клубни претенции и резултатите не са особено положителни. След мениджърския си период той се захваща със своите интереси извън футбола, въпреки че остава в играта като „скаут“ за „Плимът Аргайл“ за няколко години. Сега е пенсиониран и живее в Хелънсбърг.

Данни

Име: Робърт „Боби“ Браун

Дата на раждане:: 19.03.1923 г.

Място на раждане: Дънипейс, Шотландия

Позиция: Вратар

Клубове: “Куинс Парк”, „Рейнджърс“, „Фолкърк“

Източник:

Уикипедия

HellensburghHeroes.com