Роналд Симпсън

Роналд Симпсън (11 октомври 1930 – 19 април 2004) е бивш шотландски футболен вратар. Печели Купата на европейските шампиони през 1967 година със „Селтик“ и два пъти Купата на Англия с „Нюкасъл Юнайтед“, участва на Олимпийските игри през 1948 година в състава на Великобритания.

Симпсън започва футболната си кариера с „Куинс Парк“. Прави своя дебют за клуба през 1945 година, когато е само на 14 години и 304 дни. Това го прави най-младият играч, представлявал някога клуб в Шотландската футболна лига. Той участва за младежкия отбор на Шотландия в мач срещу Англия на 25 октомври 1947 година. Година по-късно е избран от Мат Бъзби за Олимпийския отбор на Великобритания.
През 1950 година Симпсън преминава в „Търд Ланарк“, а след шест месеца в „Нюкасъл Юнайтед“. След девет години и над 300 мача за „Нюкасъл“ той се завръща в Шотландия и играе за „Хибърниън“ (Единбъро). През 1964 година подписва със „Селтик“, където печели редица отличия. Прекратява спортната си кариера през 1970 година, след претърпяна контузия на рамото. Той поставя своеобразен рекорд като най-възрастният играч, който прави дебют за националния отбор когато е на 36 години и 196 дни.

Симпсън се отличава със добро чувство за хумор, което го прави популярна фигура сред съотборниците му. Макар и с невисок ръст той се отличава със своя нестандартен стил на пазене, ползвайки лакти и рамене, за да блокира шутовете, както и с добрата техника на движение и разпределяне на подаванията. През 2002 година е избран за най-добрия вратар на „Селтик“ за всички времена.

След футболната си кариера Симпсън за една година става мениджър на „Хамилтън Академикъл“. По-късно участва в прогнози за резултати от отложени мачове. През 70-те е градски съветник в Единбъро от страна на консерваторите. Умира от сърдечен удар на 19 април 2004 година. Посмъртно е включен в Шотландската футболна зала на славата през ноември 2011 година.

Данни

Име: Роналд „Рони“ Кемпбъл Симпсън

Дата на раждане: 11.10.1930 г.

Починал: 19.04.2004 г.

Място на раждане: Глазгоу, Шотландия

Позиция: Вратар

Клубове: “Куинс Парк”, „Търд Ланарк“,  „Нюкасъл Юнайтед“, „Хибърниън“, „Селтик“

Национален отбор: Шотландия – 5 мача/0 гола

Мениджърска кариера: „Хамилтън Академикъл“

Източник: Уикипедия