Стадион

„ХЕМПДЪН ПАРК“ /Hampden Park/ е основният стадион на „Куинс Парк“. Намира се в района на Маунт Флорида, в югоизточната част на Глазгоу. Собственик на съоръжението е „Куинс Парк“, който обаче го отдава под на наем на дружеството „Хемпдън Парк“ ООД, занимаващо се с поддръжката и управлението му. Стадионът приема офисите на Шотландската футболна асоциация, Шотландската висша лига, Националния футболен музей на Шотландия, както и домакинските срещи на националния отбор на Шотландия.

„Куинс Парк“ играе срещите си на стадион с името „Хемпдън“ още от 1873 г., това е т.нар. Първи „Хемпдън“ (наименуван по близкия до него хълм). През октомври 1884 г. на 200 метра от това първо игрище е построен Вторият „Хемпдън“, който остава дом на клуба в продължение на 19 години, а след това е взет от отбора на „Търд Ланарк“ и е преименуван на „Каткин Парк“, име което носи и досега. През 1903 година е завършен третият, действащ и досега стадион. Той е открит официално с мач между „Куинс Парк“ и „Селтик“ на 31 октомври 1903 г., завършил с победа на домакините с 1:0.

Всички варианти на стадиона са били построени със средства събирани изцяло от клуба. През годините „Хемпдън“ търпи няколко реконструкции като през 1937 г. капацитетът му достига 183.388 зрители. До 1950 г. той се води като най-големият стадион в света. След последната реновация на стадиона през 1999 г., целяща превръщането му в съоръжение с изцяло седящи места по изискванията на ФИФА, неговият капацитет става малко над 52 хил. места. Това последно обновяване се извършва на части, като от 1992 до 1994 г. се ремонтират северната и източната трибуни, а от 1997 до 1999 г. са напълно реновирани южната и западната.

Цялото финансиране за този мащабен ремонт е осигурено от ФК „Куинс Парк“ чрез различни фондове и партньорства. Разходите са огромни и макар ремонтът да е завършен успешно и навреме, клубът изпада в тежка финансова криза, след като се разбира, че сумата за реновация е надхвърлила наличния бюджет с близо 5 млн. паунда. Общите разходи възлизат на над 63 млн., осигурени от „Куинс Парк“. Малко след откриването са заведени искове от строителната фирма за неизплатени суми по строежа. Започват дълги 6 месечни преговори с Правителството, Градския съвет и Футболната асоциация. „Куинс Парк“ се опитва под голям натиск да запази своята собственост, но и да подсигури бъдещето на клуба. За да избегне принудително изпълнение клубът решава да влезе в администрация през февруари 2000 г. Месец по-късно постига споразумение с Футболната асоциация да ѝ отдаде „Хемпдън Парк“ под годишен наем от 800.000 паунда за срок от 20 години, а Градският съвет на Глазгоу, Правителството и други сдружения да отпуснат недостигащите 5 милиона. С това се спасява от ликвидация както „Хемпдън“, така и „Куинс Парк“, който излиза успешно от администрация. Според споразумението собственик на стадиона остава футболният клуб „Куинс Парк“, който получава годишно 200.000 паунда от сумата за наема, докато другите 600.000 се изплащат директно на кредиторите. Така „Куинс Парк“ успява да отстои правото си на собственост над терена, който 97 години по-рано клубът е построил изцяло със свои средства.

На „Хемпдън“ по традиция се играят финалните срещи на основните футболни турнири в Шотландия, но освен това той се използва и за провеждането на големи музикални събития, включващи някои от най-популярните съвременни рок и поп изпълнители.

През 2014 година Глазгоу става домакин на Игрите на Британската общност и „Хемпдън“ е определен за основна арена на състезанията, поради това за период от 1 година той е напълно затворен за футболни срещи. Тревното покритие и част от трибуните за премахнати и са пригодени за лекоатлетически състезания. През това време „Куинс Парк“ се премества временно на стадион „Екселсиор“ в близкия град Еърдри, като клубът е обезщетен парично за ползването на съоръжението. „Малкият Хемпдън“ също е включен в програмата на Игрите, като е предвиден за тренировъчни занимания на лекоатлетите. Резервният и младежките отбори на „Куинс Парк“ временно играят срещите си в близкия футболен център в Ториглен, Глазгоу, разполагащ с 5 терена с изкуствено покритие по стандартите на ФИФА.

„МАЛЪК ХЕМПДЪН“ /Lesser Hampden/ е резервното и тренировъчно игрище на „Куинс Парк“, което се намира от западната страна на „Хемпдън Парк. През 1923 г. клубът започва да търси терен, който да се ползва от резервните и младежките отбори, като откупува със свои средства ферма, намираща се в близост до централния стадион и на тази площ построява игрище. Основната част от фермерската постройка, датираща от 19 в., е използвана за съблекални, като съществува и в момента, но от 2013 г. е затворена поради причини по безопасността. Тя е обявена официално за най-старата активно използвана футболна сграда в света. Стадионът е открит през 1924 г., като е разполагал с трибуни за около 12.000 зрители. През Втората световна война Британското правителство разпорежда на стадионата да се локализират доброволчески корпуси (Home Guard), като има предложения игрището да се превърне в земеделско поле. След края на войната през 1945 г. „Малкият Хемпдън“ отново се връща към футбола.

През 1970-те години на този стадион се играят и няколко мача на първия тим на „Куинс Парк“. По време на реновацията на големия стадион през 1990-те години „Малкият Хемпдън“ се използва за официалните срещи на „Куинс Парк“ в Лигата. През 2007 година съоръжението търпи реконструкция. Тревата е изцяло подменена с висококачествена изкуствена настилка. Реновирани са съблекалните до терена, както и трибуните. След обновяването капацитетът му е сведен до 800 зр.

Понастоящем „Малкият Хемпдън“ се използва както за тренировки и контролни мачове, така и за официални срещи на юношеските, детските и женските състави на „Куинс Парк“. На него се провеждат и периодично организираните от клуба футболни курсове за деца и възрастни, свързани с програмите за развитие на общността.

pavillion

ПАВИЛИОН „ДЖ. Б. МАКАЛПАЙН“ е основната административна сграда на ФК „Куинс Парк“. Тя е открита официално през 2013 година. Построена е непосредствено до „Малкия Хемпдън“, в близост до стария клубен павилион, обявен официално за най-старата използвана футболна сграда в света, а при строежа ѝ са приложени специални мерки историческата сграда да бъде съхранена.

Новият павилион е наречен „Дж. Б. Макалпайн“, на името на един от най-дълго служилите на клуба играчи в неговата богата история от основаването му през 1867 г. Това име е избрано, тъй като е свързано най-тясно с наследството, традициите и основните ценности на клуба. Джеймс Макалпайн има 192 гола в 547 мача за „Куинс Парк“ в периода от 1919 до 1933 година, а по-късно става член на Комитета, като от 1953 до 1955 година заема поста Президент.

Временните преносими постройки, които близо десетилетие преди това помещават офисите, са премахнати и клубът се премества изцяло в новия целево построен павилион. Освен административните офиси там са поместени Социалният клуб и фен-магазинът, обслужван от Асоциацията на привържениците на „Куинс Парк“.

ДАННИ ЗА „ХЕМПДЪН ПАРК“

Собственик: ФК „Куинс Парк“

Мениджър: „Хемпдън Парк“ ООД

Ползватели: ФК „Куинс Парк“ (от 1903 – досега); Шотландски национален отбор по футбол (от 1906 – досега).

Размер на терена: 105м. х 68м.

Капацитет: 52.063 места.

Откриване: 1903 г.

Реновиране: 1999 г.

Рекордни посещения:

149.915 зр. – Шотландия – Англия, 1937 г.

147.365 зр. – „Селтик“ – „Абърдийн“, финал за Купата на Шотландия, 1937 г.

121.452 зр. – Шотландия – Англия, 1908 г.

95.722 зр. – „Куинс Парк“ – „Рейнджърс“, Купа на Шотландия, 1930 г.

–––––––––––-

Снимка: Hampden Park – http://bg.wikipedia.org/

Снимка: Lesser Hampden (Jim Smillie) / CC BY-SA 2.0