Академия

История и обща информация за школата на „Куинс Парк“

ФК „Куинс Парк“ има силно развита детско-юношеска школа, която е част от основната структура на клуба. Школата търпи промени и реорганизации в различните периоди. Докъм 1992 г. основните отбори са „Хемпдън“ XI и „Виктория“ XI, които взимат участие в различни аматьорски турнири в Шотландия (вж. по-долу). По това време клубът установява контакт с детския отбор „Уулвс Бойс Клуб“ и формира свой отбор за юноши до 16г., съставен основно от играчи на „Уулвс“.

Две години по-късно, през 1994 г., по идея и предложение на члена на комитета на „Куинс Парк“ Анди Макгленън, започва оформянето на цялостната схема на школата, като се планира създаването на юношески отбори от 12 до 18 г. възраст, издържани изцяло чрез самофинансиране. Макгленън заедно с треньора Франк Райли създават тази начална структура, като през сезон 1996-97 те посещават и проучват добре развитите школи на „Селтик“ и на „Нюкасъл Юнайтед“, което им дава възможност да обменят ценен опит в управлението на детско-юношеската школа на „Куинс Парк“. Така през сезон 1995-96 г. „Куинс Парк“ пуска първите отбори на школата за възрастите до 13, 14, 15, 16 и 18 г., който започват да се състезават в различните локални юношески лиги.

По това време юношеските отбори започват да ползват за тренировки и мачове терените на „Каткин Парк“ (бивш стадион на „Куинс Парк“ и „Търд Ланарк“), „Барлия Касълмилк“, а по-късно и „Малкия Хемпдън“. През 2001 г. Шотландската футболна асоциация решава да администрира детско-юношеските първенства, за да развива футбола сред младежите и „Куинс Парк“ се включва със своите отбори в новите дивизии от 2003 г. Клубът постига успехи в първенствата за юноши до 17г. и до 19г., като печели и различни треньорски отличия.

Наред с добрата школа клубът става популярен и с треньорите от школата, който са привличани в големите професионални отбори – Майкъл О’Халоран (в „Селтик“), Греъм Ор (в „Мадъруел“), Крейг Мълхоланд (в „Рейнджърс“), Антон Макилън (в „Тотнъм Хотспър“) и др. При това трябва да се отблежи, че самите треньори не получават заплащане и работят изцяло на доброволчески принцип.

Понастоящем „Куинс Парк“ разполага с девет детски и юношески отбора в различните възрастови групи. За всеки отбор са осигурени по трима треньори. Отделните състави се състезават в регионалните турнири за съответните възрасти. Отборът на „Куинс Парк“  до 19 годишна възраст е основен източник на състезатели за първия отбор на клуба.

Поради аматьорския си статут, отстояван през годините, „Куинс Парк“ трудно успява да задържи младите надежди на клуба, когато те желаят да продължат професионално заниманията си с футбол. В детските и юношеските формации на „Куинс Парк“ през годините са подготвени редица състезатели, достигнали до горните нива на футболната лига в Шотландия и до националния отбор на страната. Най-нов пример за тези успехи е преминалият в „Дънди Юн.“ и след това „Хъл Сити“ Анди Робъртсън, който през 2014 г. направи и дебюта си за националния отбор под ръководството на Гордън Стракън.

Във връзка с различните структурни промени в шотландския футбол от сезон 2014-15 се въвежда т.нар. Лига за развитие (Development League). Тя замества първенството за юноши до 19 г., както и Лигата на резервите, които прекратяват съществуването си. Тази промяна се налага след сливането на Висшата лига и Футболната лига, като преди това във Висшата лига няма турнир за резервите. Новата надпревара се води продължител на основаната през 1998 г. Висша лига до 18 г., претърпяла няколко промени след това. Лигата за развитие позволява в отборите да бъдат включвани състезатели до 20 години, но и до 5 играча над тази възраст в групата за мача от 18 човека. Новата лига има две нива и организира 34 от 42-та отбора в ШПФЛ. На първото се включват отбори от Премиършип и Чемпиъншип в една група от 17 отбора. На второто ниво се формират две подгрупи – Източна (9 отбора) и Западна (8). „Куинс Парк“ е включен в Западната група заедно със съставите на „Мортън“, „Еърдриониънс“, „Еър Юнайтед“, „Куинс ъф дъ Саут“, „Клайд“, „Дъмбартън“, „Анан Атлетик“.

Успехи в първенствата на ШФА

„Куинс Парк“ (до 19г.):

Носител на Купата на Лигата (2): 2003-04; 2004-05

„Куинс Парк“ (до 17г.):

Шампион на Дивизията (2): 2007-08; 2009-10

Носител на Купата на Лигата (1): 2009-10

Младежки състави

Отбори в отделните възрастови групи за сезон 2014-15:

„Куинс Парк“ – отбор до 20 г.

„Куинс Парк“ – отбор до 17 г.

„Куинс Парк“ – отбор до 16 г.

„Куинс Парк“ – отбор до 15 г.

„Куинс Парк“ – отбор до 14 г.

„Куинс Парк“ – отбор до 13 г.

„Куинс Парк“ – отбор до 12 г.

„Куинс Парк“ – отбор до 11 г.

Отбори, участвали в турнири на Шотландската аматьорска футболна асоциация (ШАФА):

„Куинс Парк“ – Хемпдън XI: отбор, съставен от играчи от младежкия отбор до 19г. и някои състезатели от първия отбор. До 2010 се състезава за купата на ШАФА, през същата година обаче не е допуснат да участва в турнира при презумпцията, че „Куинс Парк“ не се състезава в аматьорските лиги, въпреки че е изцяло аматьорски тим. През годините Хемпдън XI участва в местните лиги, но в последните години се включва само в турнира за купата. Така „Куинс Парк“, които са основатели на тази купа в началото на 20-ти век, за първи път не са допуснати до участие. Решението е оспорвано, но остава непроменено.

„Куинс Парк“ – Виктория XI: отбор, съставен от играчи от младежкия отбор до 18г. В определени периоди този състав се е включвал в турнира за купата на ШАФА. Когато Шотландската футболна асоциация въвежда новото делене на възрастовите групи при младежите и децата, този състав се разпределя в съответните възрасти.

–––-

Източници:

1. Queen’s Park FC Youth  –  youths.queensparkfc.co.uk

2. Wikipedia Contributors, 2012 – en.wikipedia.org