Анди Роксбърг

Анди Роксбърг (1 август 1943) е бивш шотландски футболист и треньор. Той е бил и технически директор на УЕФА от 1994 година.

Футболната кариера на Роксбърг започва в „Куинс Парк“ през 1961 година, когато той е на 18 години. За клуба записва 19 мача и 10 гола в двугодишния си престой. След „Куинс Парк“ играе за кратки периоди в различни шотландски клубове, като най-много мачове и голове регистрира за отбора на „Фолкърк“, за който има 26 гола в 56 срещи.

Прекратява футболната си кариера през 1975 година като играч на „Клайдбанк“. По това време е назначен за технически директор на Шотландската футболна асоциация. Той е треньор на младежкия отбор на Шотландия до 19 г., когато побеждават Чехословакия през 1982 година на Европейското първенство за младежи до 18 г. След Световното първенство в Мексико през 1986 година Роксбърг е назначен за треньор на мъжкия национален отбор на Шотландия на мястото на временния наставник тогава Алекс Фъргюсън.

Той води Шотландия на 1 световно и 1 европейско първенство, като напуска поста си през 1993 година, след 7 години като мениджър. Покрай футболната и треньорската си кариера Роксбърг е бил и учител в начално училище.

Данни

Име: Анди Роксбърг

Дата на раждане: 01.08.1943 г.

Място на раждане: Глазгоу, Шотландия

Позиция: Нападател

Клубове: “Куинс Парк”, “Ийст Стърлингшър”,  “Партик Тисъл”, “Фолкърк”, “Клайдбанк”

Мениджърска кариера: “Клайдбанк”, Шотландия (мл. до 19 г.), Шотландия (мъже)

Източник: Уикипедия