Мустафа Мансур

Мустафа Мансур (2 август 1914 – 24 юли 2002) е бивш египетски футболист, който играе като вратар за Египет на Световното първенство през 1934 година. Той е известен и с това, че е един първите не-британски или ирландски играчи, които играят в Шотландските лиги.
В родината си Мансур е играл за „Ал Ахли“ (Кайро), където доброто му представяне му дава възможност да бъде включен в националния отбор за Световната купа в Италия. Той участва в единствения мач на Египет в турнира, загубата от Унгария в Неапол с 2-4 в първия кръг. Освен това той играе за националния отбор и на Летните олимпийски игри в Берлин през 1936 година.
Треньор на Египет за Световното първенство е бил шотландецът Джеймс Макрей и най-вероятно той е повлиял на решението на Мансур да се премести в Шотландия през 1936, за да посещава колежът „Джорданхил“. Докато учи в Глазгоу, Мансур играе в състава на „Куинс Парк“, ставайки техен редовен вратар след прекратяването на кариерата на Дезмънд Уайт (бъдещ председател на „Селтик“) през сезон 1938-39.
Мансур се завръща в Египет, когато избухва Втората световна война. Там по-късно става мениджър на „Ал Ахли“, както и министър в правителството.
Умира през юли 2002 година, месец преди 88 си рожден ден. Няколко седмици преди това той дава интервю за BBC Sport, при тяхното посещение в Кайро по пътя за Световното първенство в Япония и Южна Корея през същата година.

Данни

Име: Мустафа Камел Мансур

Дата на раждане: 02.08.1914 г.

Починал: 24.07.2002 г. (Кайро, Египет)

Място на раждане: Кайро, Египет

Позиция: Вратар

Клубове: “Куинс Парк”

Национален отбор: Египет

Източник: Уикипедия