Робърт Гарднър

Робърт Гарднър (31 март 1847 – 28 февруари 1887) е ключова фигура в историята на футбола в Шотландия. Той е бил съосновател, уредник на мачове, вратар и капитан на отбора на „Куинс Парк“ от основаването на клуба до 1874 година. Негово писмо, датирано 1868 година, е най-старото запазено писмо отнасящо се до футбола. Негов е и рекордът за първия в света вратар, който е капитан на национален отбор.

Информацията за живота на Гарднър е оскъдна, но се смята, че той е роден през 1848 година. Първоначално е бил нападател, но през 1872 година става вратар. За този период, с изключение на 4 гола, който получава в международен мач, Гарднър не е допуснал гол във вратата си близо 2 години, до януари 1874 г. – забележителен рекорд като се има предвид, че в онези години вратарят не е имал право да играе с ръце в повечето ситуации, а не е имало и развити вратарски техники. Макар че през 19 век пазенето на вратата е било на голлинията, изглежда, че основната техника „скъсяване на ъгъла“ е била използвана от Гарднър.

Гарднър е имал основна заслуга за организирането на първия официален международен мач между Шотландия и Англия през 1972 година. В тази историческа среща той става и първият капитан на Шотландия, избира състава и пази вратата за 0-0, макар че според някои свидетелства, той сменя позицията си със Робърт Смит и играе в заключителните части на мача в нападение.

През 1874 година Гарднър сменя клуба и отива в „Клайдсдейл“, а покрай това губи и капитанската позиция в националния отбор, тъй като играчите на „Куинс Парк“, който с мнозинство в състава отказват да признаят за капитан играч от друг клуб. Същата година Гарднър пази на вратата на „Клайдсдейл“ във финала за Купата на Шотландия срещу бившия му клуб „Куинс Парк“, като губи с 0-2. През 1878 година играе своя пети и последен мач за националния отбор при разгрома над Англия с 7-2. Гарднър също така е бил и футболен съдия, свирил първия мач между Шотландия и Уелс на 25 март 1876 година. Той е основател на Шотландската футболна асоциация, чийто президент е в периода 1877-1878 година. Умира на 40 годишна възраст през 1887 година.

Данни

Име: Робърт Гарднър

Дата на раждане: 31.03.1847 г.

Починал: 28.02.1887 г.

Място на раждане: Глазгоу, Шотландия

Позиция: Вратар/Нападател

Клубове: “Куинс Парк”, „Клайдсдейл“

Национален отбор: Шотландия – 5 мача/0 гола

Източник: Уикипедия