Стролърс/Резерви

Първото свидетелство за мач на резервния отбор на „Куинс Парк“  е от 1871 година, когато те побеждават ФК „Саудърн“ с 2-0. Отборът става известен като Втората единадесеторка, но на 7 юли 1885 г. е решено да приеме името „Стролърс“ (Strollers, „бродягите“, „пешеходците“), което носи и досега.

Различните лиги започват да се организират след 1881г. и изглежда странно, че по това време „Куинс Парк“ пуска своя резервен отбор в тези турнири, а решава първият тим на клуба да не се включи в Шотландската футболна лига през 1890 г.

Трите основни състезания за „Стролърс“ през времето са Лигата на резервите (под различни наименования), Купата на Лигата при резервите и Купата на Вторите единадесеторки (прекратена през сезон 1987-88).

Мачовете на резервите за дълъг период са дублиране на срещите на първия тим и мачовете са били играни в събота. След 1970г. обаче срещите на резервните отбори започват да се провеждат по средата на седмицата. В момента „Куинс Парк“ играе повечето от своите мачове в понеделник вечер на „Малкия Хемпдън“.

В последните години намаляват мачовете за резервните отбори, тъй като доста клубове редуцират съставите си и оттеглят съответно резервните си отбори от Лигата. Поради тази причина на няколко пъти отпада турнирът за Лигата на резервите. През сезон 2012-13 обаче се забелязва обратната тенденция и се провеждат, както срещи за Лигата, така и за Купата на резервите.

Най-големия си успех „Стролърс“ постигат през сезон 2013/14 в новосъздадената Резервна лига на Шотландската професионална футболна асоциация. След един силен сезон, ръководеният от Били Огилви, отбор успява да стане шампион на Лигата. В драматичен финал на шампионата „Стролърс“ успяват да победят като гост „Еър Юнайтед“ с 5-1 и да изпреварят временния лидер до момента „Дънди“ с 2 точки, грабвайки шампионската титла.

След направените промени в организацията на Шотландската професионална футболна лига от сезон 2014-15 турнира на резервните отбори е прекратен и слят с турнира на юношите до 19 години в новата Лига за развитие (Development League). Тази промяна се налага след сливането на Висшата лига и Футболната лига, като преди това във Висшата лига няма турнир за резервите. Новата надпревара се води продължител на основаната през 1998 г. Висша лига до 18 г., претърпяла няколко промени след това. Лигата за развитие позволява в отборите да бъдат включвани състезатели до 20 години, но и до 5 играча над тази възраст в групата за мача от 18 човека. Новата лига има две нива и организира 34 от 42-та отбора в ШПФЛ. На първото се включват отбори от Премиършип и Чемпиъншип в една група от 17 отбора. На второто ниво се формират две подгрупи – Източна (9 отбора) и Западна (8). „Куинс Парк“ е включен в Западната група заедно със съставите на „Мортън“, „Еърдриониънс“, „Еър Юнайтед“, „Куинс ъф дъ Саут“, „Клайд“, „Дъмбартън“, „Анан Атлетик“.

Успехи

Резервна лига на ШПФЛ: Шампион – 2013/14

Източник: qpfc.com