Асоциация на привържениците

Асоциация на привържениците на „Куинс Парк“ – Queen’s Park Supporters Association

Страница на QPSA

Официален клуб на привържениците на „Куинс Парк“. Асоциацията е основана през 1947 г. и включва всички привърженици на отбора, които не са членове на клуба, като двете структури имат тясно взаимодействие. Нейната дейност е насочена към подпомагане на клуба и се осъществява чрез събирането на годишен членски внос. Със събираните средства се спонсорират пътуването на привържениците при гостувания, заснемането и поддържането на онлайн видео архив от срещите на „Куинс Парк“, поддържането на официалната страница на клуба, организирането на различни социални събития, поддържането на официалния магазин на клуба.

Комитет на QPSA – 2014/15:

Почетен президент: г-жа Айви Ридъл
Почетен вице-президент: Тони Куин
Секретар: Кийт Макалистър
Касиер: Али Дик
Членство: Норман Уолкър
Пътувания: Греъм Шилдс
Събития: Мартин Харви, Алан Рейбърн и Джон Ричмънд
Набиране на средства: Греъм Шилдс
Магазин: Дес Артър и Кийт Макалистър
Комуникации: Никола Тейлър
Общ комитет: Анди Макноут, Фрейзър Мар, Али Макноут

Адрес на QPSA

Queen’s Park Supporters Association
c/o Queen’s Park FC
Hampden Park
Glasgow, G42 9BA
hampdenfan[at]yahoo[dot]com

Печатни издания на QPSA

1. Off the Ball –  първото печатно издание (фензин) на Асоциацията на привържениците на „Куинс Парк“. То е под формата на годишен наръчник. Списанието излиза всяка година от 1980 до 1987, в осем броя.

2. The Web – „Мрежата“ е второто списание, което се издава от Асоциацията на привържениците на „Куинс Парк“. За разлика от Off the Ball то излиза всеки месец, с известни прекъсвания през годините. Първият брой излиза през 1981-ва година. От този месечник излизат общо 84 броя до сезон 1999/2000. Макар да не е излизал нов брой в последните години, официално излизането на списанието не е прекратено. До голяма степен неговата роля бива иззета от разпространението на Интернет и свързаните с това нови форми на комуникация между феновете, напр. форумите.

Дейности на QPSA

Организацията на привържениците на „Куинс Парк“ участва в различни дейности свързани с подпомагането на клуба, включително различни благотворителни кампании, томболи, наддавания.

1. Официален фен магазин – Асоциацията на привържениците поддържа фен магазина на „Хемпдън Парк“, в който се предлагат официалните артикули на „Куинс Парк“, както и онлайн магазина, обслужващ фенове от всички краища на света.

2. Социален клуб – преди домакинските срещи на „Куинс Парк“ привържениците на отбора се събират в социалния клуб на „Хемпдън“, който е отворен в дните на мачовете.

3. „Клуб за пътуване“ – Асоциацията на привържениците организира пътувания за привържениците при гостуванията на „Куинс Парк“. Поддържа се и се осигурява автобус за феновете, като се предлагат билети на преференциални цени.

5. „Гол на годината“ – игра, организирана от Асоциацията на привържениците на „Куинс Парк“ (QPSA), която се провежда в края на всеки сезон. В нея феновете гласуват за най-красиво попадение на „Куинс Парк“ през годината и накрая се прави своеобразна класация.

6. „Играч на годината“ – игра, която се провежда в края на всеки сезон. В нея феновете гласуват за най-добрия футболист на „Куинс Парк“ през годината, като накрая се прави класация на най-добрите.

7. „Изкачването на Хемпдън“ – В последните години феновете се включват към тази инициатива на клуба, като допълват събитието с търгове и дарения от привържениците (повече за инициатива виж тук).

8. Fantasy Football – Сезонна игра между привържениците, в която всеки заявява предварително своя отбор за сезона и събира точки от представянето на избраниците си в реалните мачове на „Куинс Парк“. Прави се класиране по месеци, като се определя и годишен победител. Играта е подсигурена и със спонсори. (повече за този тип игри вж. Fantasy Football)

9. „IRN-BRU за младежките отбори“ – Феновете подкрепят клуба в спонсорираната от компанията IRN-BRU игра между всички отбори от ШФЛ, чийто награден фонд се отделя за развитието на младежките формации (повече за инициатива виж тук).

10. „Вечерна викторина“ – Quiz Night – Викторината е състезание, което се организира между привържениците с благотворителна цел. Заплаща се входна такса, раздават се множество награди. В последните години набраните средства се предават за Академията на Клуба.

10. Футболен клуб на привържениците на „Куинс Парк“ – Queen’s Park Supporters Football Club (QPS FC) – Клубът е създаден е през 1987 г., в него играят привърженици на „Куинс Парк“ от различни възрасти. Отборът се състезава в шотландската Лига на привържениците в първите седем сезона (до 1994г.). В последните години клубът играе и организира приятелски срещи срещу други клубове на привържениците, местни и работнически отбори. Има установени силни връзки с клуба на привържениците на лондонския „Лейтън Ориент“. Уебсайт на отбора: queensparksupportersfc.webs.com