145 години от основаването на „Куинс Парк“!

      Коментарите са изключени за 145 години от основаването на „Куинс Парк“!

Днес се навършват 145 години от основаването на най-стария шотландски футболен клуб, променил в онези ранни години развитието на цялата игра – „Куинс Парк“.  На 9 юли 1867 година тринадесет човека се събират с цел да създадат футболен клуб за взаимно развлечение и забавление. Официалният първи протокол гласи:

„Тази вечер в осем и половина група джентълмени се срещнаха на Еглинтън Теръс, Глазгоу с цел формирането на „футболен клуб“[…] Първо. Клубът ще се нарича Футболен клуб Куинс Парк…“

145 години по-късно „Куинс Парк“ и всичките верни фенове на клуба могат с гордост да заявят, че са отстояли във времето основополагащия принцип, заложен при формирането на клуба: „Да играеш заради играта“. В години, в които търговията в спорта взема връх над самата игра, все още има надежда за истински морални устои в играта, един от стълбовете на които безспорно е „Куинс Парк“.

Всичко това се очертава и на фона на сегашната ситуация в шотландския футбол и ликвидацията на 6 години по-младия глазгоуски клуб „Рейнджърс, който прекратява съществуването си, въвлечен в множество дънъчни измами, двойни договори на футболисти и треньори, офшорни сметки.

Когато през 1890 година се формира футболната лига в Шотландия „Куинс Парк“, най-титулуваният отбор тогава, отказва да се включи с аргумента, че Лигата ще доведе до професионализиране на футбола и упадък на самата игра. Оттогава сякаш са множество знаците за сбъдването на тази прогноза – най-ярки примери за което са ликвидираните „Търд Ланарк“, „Еърдриониънс“, „Гретна“ и сега „Рейнджърс“.

Честита годишнина на всички в и около „Куинс Парк“, а и на всички радетели за чистата игра! Ludere causa ludendi.