Стартира новата Лига за развитие

      Коментарите са изключени за Стартира новата Лига за развитие

ScottishProfessionalFootballLeagueLogoОт този сезон Шотландската професионална футболна лига стартира нов турнир под името Лига за развитие (Development League). Той ще замести първенството за юноши до 19 г., както и Лигата на резервите, които повече няма да се провеждат. Тази промяна се налага след сливането на Висшата лига и Футболната лига, като преди това Висшата лига нямаше турнир за резервите. Новата надпревара се води продължител на основаната през 1998 г. Висша лига до 18 г., претърпяла няколко промени след това.

Лигата за развитие ще позволява в отборите да бъдат включвани състезатели до 20 години, но и до 5 играча над тази възраст в групата за мача от 18 човека. По-същество такава беше възможността за включване на играчи и в двата отпаднали турнира. Новата лига ще има две нива и ще организира 34 от 42-та отбора в ШПФЛ. На първото ще се включат отбори от Премиършип и Чемпиъншип в една група от 17 отбора. На второто ниво ще се формират две подгрупи – Източна (9 отбора) и Западна (8).

„Куинс Парк“ ще бъде включен в Западната група заедно със съставите на „Мортън“, „Еърдриониънс“, „Еър Юнайтед“, „Куинс ъф дъ Саут“, „Клайд“, „Дъмбартън“, „Анан Атлетик“. Шампионатът в тези групи стартира на 1 септември, а за отборите от елитната група на 4 август.